Acum ai haine copii pipioz

in cosul
tau

5 iunie Ziua Mondiala a Mediului. Ce fac eu pentru a polua cat mai putin

05.06.2013 . 0 Comentarii.

Pe 5 iunie sărbătorim Ziua Mondială a Mediului. Această zi a fost stabilită de United Nations Environment Programme în 1972 și în fiecare an are o temă principală de interes. În anul 2013 tema este Think. Eat. Save - și are ca scop atragerea atenției asupra cantităților uriașe de mâncare care se aruncă anual, în timp ce alte părți ale lumii mâncarea este insuficientă.

Tema din acest an este extrem de importantă, Comisia Europeană declară că anual se aruncă în Europa aproximativ 90 de milioane de tone de mâncare și la nivel mondial aproximativ 1,3 miliarde de tone de mâncare, adică aproximativ o treime din hrana produsă anual la nivel mondial. Mâncarea aruncată înseamnă totodată și consumul inutil de resurse: energie, apă, pământ, forță de muncă etc. – TOATE cu impact major asupra mediului.

Ca toate acțiunile de mediu și micșorarea/stoparea deșeurilor alimentare depinde în principal de fiecare dintre NOI și atunci azi m-am gândit la ce fac eu în viața de zi cu zi să protejez mediu, câteva lucruri simple, care implică efort mic dar care sunt convinsă că au un IMPACT major:

 1. Merg cât pot de des cu mijloacele de transport în comun, am încercat o perioadă să folosesc bicicleta, însă în traficul bucureștean și în lipsa pistelor de biciclete recunosc că imi este teamă și atunci, deși mai am bicicleta, o folosesc destul de rar. Dar exista metroul și autobuzul, pe care le folosesc aproape zilnic și desi am masina, o folosesc doar atunci când chiar am nevoie de ea.
 2. Reciclez cât pot de mult: sticle de plastic și hârtie. Acum câțiva ani acest lucru era mai ușor de realizat deoarece în București apăruseră foarte multe containere pentru aruncarea deșeurilor selectiv, între timp au cam dispărut și nu mai am niciun container pe lângă casă, am însă lângă birou și merg acolo cu hârtia și cu sticlele de plastic.
 3. Nu cumpăr aproape niciodată pungi de plastic, în general merg la cumpărături cu sacoșa mea reutilizabilă.
 4. Încerc să economisesc apă și energie electrică, întotdeauna opresc apa când spăl vasele sau când mă spăl pe dinți etc, întotdeauna închid lumina când ies dintr-o cameră, folosesc cât de rar posibil aerul condiționat, scot din priză aparatele electrice pe care nu le folosesc, inclusiv încărcătorul de la telefon dupa ce l-am folosit și alte lucruri de genul acesta pe care sunt convinsă că toți le facem sau le putem face foarte uşor.
 5. Încerc să cumpăr cât mai puțin și cât mai rar lucruri care nu îmi sunt neapărat necesare, haine, obiecte de decor interior, aparatură casnică – dacă diversele aparate încă funcționează nu le schimb doar pentru că s-au învechit ca tehnologie (tv, computere, telefoane, playere de muzică...)
 6. Încerc să cumpăr doar fructe și legume de sezon și pe cât posibil de la piață, de la micii producători nu de la supermarket. Fructele și legumele de sezon sunt în general mai eco decât cele importate și mult mai sănătoase, mai puține chimicale în producerea lor, sunt locale deci se consumă mult mai putin cu transportul lor și bineînțeles, asta nu are treabă cu ecologia însă... , sunt mult mai gustoase. Nu înțeleg cum cineva poate mânca cu plăcere acele roșii de plastic pe care le găseşti la supermarket în mijlocul iernii, aduse din cine știe din ce țară și crescute pe drum în camion.
 7. Încerc să arunc cât mai puțină mâncare, fac cumpărărturi mai des și în cantități mai mici și pe cât se poate iau întotdeauna containerele mici de alimente ca să nu se strice mâncarea în frigider și să fiu nevoită să o arunc. În ultimul timp încerc să și gătesc cât mai des, deși această activitate nu prea mi se potrivește, dar chiar este mai sănătos, mai gustos, mai ieftin și pot cuantifica mai clar ce cumpăr, ce cantitate fac etc.

Mai sunt probabil și alte lucruri mici pe care le fac, de fapt pe care le facem sau le putem face zilnic și care ajută la păstrarea unui mediu curat și sănătos pentru noi dar astea sunt cele pe care eu le fac cât se poate de des. Încerc întotdeauna să mă ghidez după ideea de no waste, cumperi exact cât îți trebuie, când îți trebuie și doar ceea ce este neapărat necesar… aproape întotdeauna, mai îmi fac și mofturi :)

Voi ce faceți zilnic? Care sunt micile voastre contribuții la protecția mediului? Spuneți-ne ce faceți voi că sigur mai inspirați și pe alții. Dati mai departe :)

Ultima modificare: 05.06.2013

Comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un raspuns

* Nume:
* E-mail: (Nu este facut public)
   Website: (Url cu http://)
* Comentariu:

Plati online securizate prin

logo mobilepay
 • sigur.info-internet mai sigur pentru copii
 • Fairtrade logo
 • GOTS logo
 • Soilassociation logo
 • Textile Exchange standards logo