Acum ai haine copii pipioz

in cosul
tau

Cum alegem hainele din bumbac organic pentru copiii nostri?

06.08.2013 . 0 Comentarii.

Cum sa selectam hainele organice pentru copilul nostru? Ne vom uita la etichete, vom afla cum sa intelegem simbolurile de pe etichete si apoi cum aflam daca o companie chiar este eco-friendly.

 

Ce trebuie sa spuna o eticheta?

Minim 95% materiale organice (bumbac, matase, bambus etc), pentru ca o hainuta sa fie organica/bio trebuie sa fie facuta din minim 95% materiale organice. Este preferabil sa fie 100% materiale organice insa in cazul unor articole de imbracaminte, cum ar fi: sosete, dresuri, pantaloni de tipul colant etc, este imposibil, momentan, sa fie realizate din 100% materiale organice, este nevoie de elastan sau poliamida pentru a le face supraelastice.

(Vom discuta in principal de bumbacul organic pentru ca acesta este cel mai utilizat material in hainele organice insa nu uitati ca exista si alte materiale organice matase, bambus, canepa etc.)

Altfel, daca vorbim de articole de imbracaminte cum ar fi body-uri, tricouri, pantalonasi, rochite etc este bine sa alegem produsele care sunt 100% materiale organice.

Care este diferenta in produse organice/bio si produse naturale sau traditionale?

Organic sau Bio inseamna produse care pe tot parcursul procesului de productie de la solul in care sunt plantate materiile prime, pana la coasere si vopsire nu au fost in contact si nu au fost  tratate cu insecticide, pesticide, substante sintetice si/sau toxice si nu provin din organisme modificate genetic. Tot procesul implica grija pentru mediu si pentru sanatatea omului si a naturii.

Naturale inseamna deobicei ca produsele respective nu au la baza organisme modificate genetic, ca nu contin substante toxice insa nu sunt neaparat produse care au fost crescute intr-un sol curat (netratat cu niciun fel de substanta, pesticid, insecticid de minim 3 ani)

Produse traditionale romanesti insemna produse realizate dupa retete sau metode care au un istoric, o traditie in Romania, pot fi tratate cu diverse substante sintetice insa respecta reteta specifica unei regiunii/tarii.

Fii atent la tacticile de marketing inselatoare, cum ar fi imprimarea hainutelor cu diverse expresii despre stil de viata organic sau eco sau etichetarea produselor cu sloganuri despre ecologie (sunt multe produse care au afisate pe ele sau in magazin la prezentarea colectiilor diverse astfel de expresii: bebe organic, bebe green, traieste verde, salveaza planeta.) Daca nu scrie pe eticheta ca materialul din care este realizata imbracamintea este organica atunci orice ar fi imprimat pe tricou acea hainuta nu este organica.

Ce verificam la hainele colorate sau cu imprimeuri?

Vestea buna este ca hainele organice pot fi foarte colorate, am fost obsnuiti, pentru ca asa se intampla la inceputul productiei de haine organice, acum ceva ani, ca hainele organice sa aiba culori terne, sterse: gri, crem etc. Acum hainele organice, mai ales cele pentru copii sunt foarte colorate, sunt vopsite cu vopsele pe baza de apa din plante si ierburi.

Un lucru important, si pe acesta il aflati tot din eticheta, este imprimeul sau vopseaua utilizata in realizarea hainelor, aveti grija ca acestea sa fie organice, sa nu contina pvc sau alte substante toxice – de multe ori un articol de imbracaminte poate fi realizat din 100% bumbac organic insa sa fie imprimat prin metode conventionale, cel mai adesea aplicarea termica, care implica vopsele artificiale.

Apoi verificati fizic produsul, materialul din care este realizat produsul organic trebuie sa fie mai moale, mai gros si mai durabil decat tesaturile conventionale.

De asemenea, veti observa ca mai ales in cazul produselor de culoare alba, acest alb este mai galbui, nu este asa stralucitor ca cel cu care esti obisnuit la hainele conventionale. Pentru a obtine acel alb stralucitor producatorii de bumbac si haine folosesc inalbitori foarte puternici si foarte toxici – cel mai utilizat este clorul, un material organic nu poate fi la fel de alb ca un material non-organic.

Mai rar poti gasi si imbracaminte care este mai alba insa asigura-te ca aceasta este vopsita cu vopsea pe baza apa si nu inalbita, doar asa o hainuta de un alb mai puternic poate fi organica si chiar si atunci in niciun caz nu este acel alb stralucitor, puternic cum sunt hainele non-organice.

Conteaza firma care produce hainele organice?

Da, conteaza. Dupa ce ai inspectat cu atentie eticheta si ai verificat materialul urmatoarea intrebare trebuie sa fie despre cat de eco-friendly si fairtrade este compania producatoare, si aici ne referim la toata activitatea companiei. Nu putem discuta despre grija pentru om si pentru natura si sa nu respectam principiile fairtrade: grija pentru angajati, fermieri, preturi, piata libera, competitie corecta etc.

Primul mod in care putem verifica compania este sa ne uitam la certificari: exista o serie de certificari internationale cu privire la calitatea de organic sau fairtrade sau eco.

Uitati-va pe eticheta sa vedeti ce certificare are produsul si apoi cautati pe internet sa vedeti ce inseamna acea certificare.

In Europa cele mai intalnite si de incredere certificari sunt: GOTS, Soil Association, FairTrade

Ultima modificare: 06.08.2013

Comentarii

Lasa un comentariu

Lasa un raspuns

* Nume:
* E-mail: (Nu este facut public)
   Website: (Url cu http://)
* Comentariu:

Plati online securizate prin

logo mobilepay
  • sigur.info-internet mai sigur pentru copii
  • Fairtrade logo
  • GOTS logo
  • Soilassociation logo
  • Textile Exchange standards logo